luty28

Karliczka

dodano: 28 lutego 2010 przez sylciar


Karliczka (Porzana pusilla) - mały ptak wodny z rodziny chruścieli, zamieszkujący w zależności od podgatunku:

Cechy gatunku  Samiec ma wierzch ciała zielonobrązowy z czarnymi plamkami. Boki głowy, szyję bez karku i pierś szaropopielate. Boki, brzuch i pokrywy podogonowe poprzecznie pręgowane w biało-czarnobrązowe pasy. Nogi różowe, cieliste lub lekko zielonkawe. Samica podobna do samca, lecz o wyraźnie bledszym spodzie ciała. Poszczególne podgatunki różnią się nieco między sobą: P. p. intermedia jest największy, a pas prążkowania z brzucha sięga mu najbliżej piersi. P. p. palustris jest mały i bledszy, P. p. mira ma natomiast białe podgardle i pierś. Wymiary średnie  dł. ciała ok. 16 - 20 cm rozpiętość skrzydeł ok. 23 - 37 cm waga ok. 40 - 55 g Biotop  Jest to gatunek o bardzo wąskiej tolerancji na zmiany środowiska. Żyje wyłącznie na leżących w pobliżu wody, okresowo zalewanych łąkach porośniętych turzycami. Gniazdo  Na ziemi, w pobliżu wody na niewielkim, niezalewanym wzniesieniu lub wysokiej kępie roślin. Jaja  W ciągu roku wyprowadza jeden (prawdopodobnie) lęg, składając w maju - lipcu (Europa), kwietniu - czerwcu (Północna Afryka), maju - sierpniu (Japonia), wrześniu - styczniu (Australia) lub tuż po porze deszczowej (strefa klimatów gorących) 4 do 11 jaj. Wysiadywanie  Jaja wysiadywane przez okres 16 do 20 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta usamodzielniają się po 6 tygodniach. Pożywienie  Owady i w niewielkim stopniu zielone części roślin. Ochrona  Gatunek chroniony. Zagrożeniem dla tego gatunku jest niszczenie naturalnych siedlisk.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy